Livno 2014

Teme povezane z jadralnim letenjem v klubu.

Moderatorji: MikePapa, Rolf, Pijo

Livno 2014

OdgovorNapisal/-a MihaKos » So Avg 09, 2014 10:11 pm

Bogve, koliko Postojnčanov spremlja letošnjo odpravo na jadralnem letenju v Livnu, ki se ga od pretekle sobote udeležujeta tudi Miha Premrl in Sandi Kavalič. OLC nam omogoča - žal doslej brez posebnih pisnih poročil na forumih - da spremljamo dosežke v ne preveč ugodnih vremenskih razmerah na tistem koncu naše nekdanje skupne domovine. Tam je ta teden očitno kar precejšen dren - poleg običajnih gostov iz Nemčije so posebej aktivni zlasti Goričani, Miha in Sandi pa sta več kot uspešna udeleženca. Z SMS sem jima že čestital za opravljena leta pretekli ponedeljek http://www.onlinecontest.org/olc-2.0/gl ... =BA,HR&sc=, danes pa za včerajšnje letenje posebno priznanje Sandiju, Miha pa nam bo morda po povratku lahko povedal, kakšne težave so ga ovirale za še bolj uspešen dosežek http://www.onlinecontest.org/olc-2.0/gl ... =BA,HR&sc=
Bravo, fanta! (Vsaj nekateri) smo z vama!
Miha K.
MihaKos
Imetnik zlatega C s tremi diamanti
 
Prispevkov: 208
Pridružen: Pe Mar 30, 2007 11:46 am
Kraj: Ljubljana

Re: Livno 2014

OdgovorNapisal/-a MikePapa » Po Avg 11, 2014 10:57 pm

Ja kakšne težave neki, ko sukaš 2,5 m/s se ti zdi 1 m/s brez veze sukat, ko pa ti nato naslednja dva kumulusa ne data niti "prdca" moraš potem pristati. Kljub sesutim bajtam v okolici je bil sveže pokošen travnik vsaj lep. Kmet mi je takoj povedal, da je pred tremi leti že nekdo iz Slovenije preizkusil "mojo" njivo. Mojo zagato sta prijazno na hitro rešila Sendi in Črt, za kar bi se jima rad še enkrat od srca zahvalil. Drugače pa ni reči nič drugega kot, da je bila družba super, hrana ter pijača odlična in poceni, ljudje prijazni, narava čudovita in zanimiva le vreme ni najbolj sodelovalo. Drugo leto moramo spet dol v večjem številu, če se da skupaj še s kakim klubom iz Slovenije, ker se na ta način izmenjujejo mnenja širijo poznanstva in prijateljstva ter prijetno preživlja proste trenutke. Livno je zakon. Sandi?
MikePapa
Imetnik zlatega C s tremi diamanti
 
Prispevkov: 601
Pridružen: Če Mar 29, 2007 3:31 pm
Kraj: Postojna

Re: Livno 2014

OdgovorNapisal/-a skavalic » To Avg 19, 2014 10:39 pm

Pozdravljeni,
prav je da spišem reportažo, dokler spomini ne zbledijo. Tokratne akcije v preletih smo se udeležili Miha, Sandi in Matija. Rudi je moral zaradi družinskih obveznosti žal udeležbo v zadnjem trenutku odpovedati. Odločili smo se, da gremo z letali SM (DG 100G) in PJ (DG300) brez pomočnikov. Pripravili smo letala in krenili na pot. Že na poti sva imela z Miho zaplete, saj je navigacija na pametnem telefonu odpovedala oz. je odpovedal pametni telefon. Ker nismo imeli zemljevida smo se zato zgubljali nekje med Slunjem, Karlovcem ter mejo in nato nekako priromali mimo Bihaća, Bos. Petrovca, Drvarja, Bos. Grahovega v Livno kar ala "old school" po zemljevidu, ki smo ga kupili v eni izmed črpalk. Na poti smo porabili skoraj 1 uro, da smo se prebili skozi gručo na cesti stoječih ljudi, ki so imeli organizirano veselico v Bos. Grahovu, kar ob cesti. Umakne se ne nobeden oz. se ne pustijo motiti, trobit si pa nismo upali, tako smo stali in se kot kače počasi plazili skozi množico, dokler si ljudje niso povedali svojih štorij in se premaknili do jurčkov s pivo.

Slika

Na letališče smo prišli pozno zvečer, postavili prikolice na za to namenjeno mesto, opazili smo, da je NL (Discus s katerim je letel Matija) že privezan, se pravi je Matija v soboto že letel. V Livnem so nas pričakali tudi prijatelji iz Aerokluba Advard Rusjan Nova Gorica, s katerimi smo skozi teden navezali dobre priajteljske vezi. Poleg Goricianov, so bili v istem terminu prisotni tudi Avstrijci in Nemci. Po vseh opravkih in pozdravih ostalih pilotov na letališču smo odšli v apartma San, kjer smo bivali do nekje sredine tedna, ko nas je to premamilo letališko vzdušje in smo se raje preselili v klubske prostore.
Letališče oz aeroklub je v lanskem letu na skupnem razpisu (enak razpis kot Bovško letališče) pridobil nepovratna sredstva EU, s katerimi so uredili stezo, postavili nob hangar in zaščitno ograjo. V klubskih prostorih najdemo mizo za biljard, možno je prenočiti za pičlih 5 aur na noč, enako tarifo imajo za postavitev šotora v kampu. Aerovleka stane 25 eur do 450 m nato vsakih 100 m nadaljnih 7 eur. Ne plačuje se nobenih letaliških taks ali česa podobnega.
Naslpoh so tudi ostali žiljenski stroški v Livnem nizki. Kosilo z glavno jedjo (mešano na žaru, čevapčiči, pleskavice, kajmak in podobno), solato, juho in pijačo (ponavadi vino ali pivo) nas je v povprečju stalo nekje od 6-8 EUR na osebo.
Pogoji za letenje so bili relativno slabi. Veliko padavin in omočenost tal in posledično visoka rel.vlažnost je narekovala nizke baze oblakov in veliko ostankov oblakov, ki niso obetali dobrih dviganj ali sploh nič. Vdori hladnega zraka in precej nestabilno vreme pa kongestuse in kumulonimbuse. Razvoj se je ponavadi začel že v zgodnjih jutranjih urah. Letalskih dni je bilo tako vsega skupaj 3 oz. 4. Leteli smo če se je le dalo in poizkusili izkoristiti dane meteorološke pogoje.

Slika

Za vzletanje je na razpolago Morane, kar je pri omočeni stezi ki je sicer dolga 800m in leži na 700m, skoraj premalo zmogljivo letalo in smo imeli zato nemalokdaj težave s pogojno varnimi vzleti. Problematična je smer 13, saj so v nadaljevanju v smeri steze daljnovodi.
Prvič sva z Miho vzletela malenkost prezgodaj, vlažna tla so dušila segrevanje zraka in oba sva kmalu (po cca 30 min) pristala. Ker je vlečno letalo na razpolago samo eno in vrsta jadralnih letal dolga (cca.12) sva zato izgubila veliko časa za ponovni štart.
Kljub slabim pogojem za letenje smo si uspeli ogledati okolico in izkusiti letenje. En dan sem uspel preleteti več kot 400 km, čeprav samo bolj lokalno (cilj je bil povezati vsaj Drvar in Mostar, a žal ni šlo).

Slika

Nekaj besed bi rad namenil zunaj letališkim pristankom. Na poti proti Livnem, sem na sovoznikovem sedežu imel prižgan Oudie IGC in beležil ustrezne travnike. Pristankov je na liniji preletov od Bihača proti Mostarju veliko. Malce problematično je območje ravno okoli Šatorja do Drvarja, deloma zaradi misnkih polj in neobdelanih njiv, tam pristankov ni, zato je območje dobro preleteti visoko. V Drvarju ne pristajamo na letališče! saj je to popolnoma neustrezno, ampak raje izberemo v mestu travnik (viden v galeriji). Pri pristanku je eden od goricianov letos tam poškodoval SZD55 ker je s krilom zadel šop trave, ki jih je na tem letališču tudi po pripovedih matije veliko in je teren neustrezen. Na enem izmed dnevov ko smo si ogledali Mostar, sem si tudi dobro ogledoval možna mesta za pristanke in se strinjam s trditvijo Matije, da so tereni za prelete ali celo uvajanje v prelete izjemno dobri, celo boljši kot v marsikateri ravnini (Madžarska itd.), lepo so vidni pokošeni travniki iz zraka. Pristajamo ravno na te, saj je možnost da bi naleteli na mino majhna.

Slika

Kraški teren je omogoča tako ravninsko letenje kot letenje na pobočniku. Letošnja posebnost je bila zelena dolina, predstavljam si, da so pogoji v sušnih obdobjih veliko boljši. Večje konvergence sami nismo uspeli preizkusiti, ravno tako ne valov, ki so po trditvah domačinov tukaj zelo dobri in predvidljivi. Pojavijo se skoraj ob vsaki burji. Teren je res krasen in raznolik, poln udorov kraških jam, kanjonov proti Mostarju, proti Šatorju imamo močvirje, na Z Konj, ki spominja na Nanos. Nad Livnim proti Glamoču je planota podobna Luninim kraterjem, še bol na V se začnejo že višji hribi, veliko je jezer. Skratka, območje je lepo, tudi drugače, smo se ob slabih dneh hodili kopat na morje (Makarska je blizu, cca 1 uro in 20 minu vožnje) po letenju pa na jezero Mandrek (zelo osvežilno in prijetno).

Slika

Livno nam bo ostalo v dobrem spominu in verjamem, da se bomo še vrnili, takrat pa upam da v širši zasedbi. Izpustil sem vtise o žurih, obisku Mostarja, dekletih, zažganih hišah in še marsičem, verjamem pa da bo o tem še stekla kaka debata pozimi, takrat bo čas, da pogledamo tudi filme, ki sem jih zabeležil s kamero Gopro. Zahvalil bi se rad klubskemu kolegu Mihi za potrpežljivost, pomoč pri sestavljanju letala in organizaciji ter Matiji za nesebično delitev izkušenj ter nasvetov, zgodb o letenju. Čim več takih doživetij želim vsem nam tudi v prihodnje ;).
Slike so v galeriji na naslovu (čisto spodaj): http://www.aeroklub-postojna.si/index.php/fotoalbum
Leti pa na OLC: http://www.onlinecontest.org/olc-2.0/gliding/daily.html?sp=2014&c=BA,HR&sc=&rt=olc&st=olcp&df=2014-08-08Lp, S.
Dela naj kdor drugega ne zna.
skavalic
Imetnik dovoljenja
 
Prispevkov: 44
Pridružen: Po Sep 05, 2011 2:57 pm


Vrni se na Jadralno letenje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron
Fatal: Not able to open ./cache/data_global.php