Stran 1 od 1

Varnost letenja

OdgovorObjavljeno: So Nov 03, 2018 10:47 pm
Napisal/-a MihaKos
Iskrene čestitke (najbrž Mihi P.) za - po dolgih štirih mesecih - nov prispevek na naši spletni strani: VARNOST LETENJA.
Po kar dolgih letih moje letalske dejavnosti sem vedno bolj prepričan, da je poleg obvezne temeljne usposobljenosti / izobraževanja za letenje najmanj tako pomembno "nabiranje" IZKUŠENJ - več in dalj časa ko letiš, več doživetih dogodkov lahko ob nujni kritični analizi uporabiš za nadaljnje izboljšanje svojega početja - v skrajnem primeru tudi za preživetje. Pri tem velja upoštevati tudi staro pravilo: bolj varno / učinkovito se je učiti na napakah drugih, ne lastnih ...
Predlagano poročanje o izrednih (no, ja: neobičajnih) dogodkih, kamor v jadralnem letalstvu sodijo zunaj letališki pristanki, je več kot koristno - če mu bo sledila njihova obravnava / analiza v krogu zainteresiranih pilotov. Za naše postojnske razmere je takšno priložnost ponudil korekten Bernardov opis njegovega "podviga" s pristankom DG-300 pri Vipavi letos v začetku julija (posnet z videom in objavljen na naši spletni strani).
S precejšnjim osebnim zadržkom pa si želim, da bi nam morda jadralni pilot, ki si po mojih merilih (ponavljam: mojih merilih!) zadnja leta v Postojni privošči najbolj tvegano, pa hkrati uspešno letenje predstavil in analiziral njegov letošnji let (objavljen tudi na OLC), ki se je končal pri Rakeku - blizu travnika, kjer sem pred leti "sedel" z Vukom. Po kratkem pogovoru z njim o tem neobičajnem letu sem prepričan, da bi bile te njegove izkušnje pri tem letu (zlasti v zadnji fazi pristajanja) zelo koristne za marsikoga.
Ostanite v cvetju!
Miha K.

Re: Varnost letenja

OdgovorObjavljeno: To Mar 12, 2019 5:09 pm
Napisal/-a MikePapa
Miha, omenjeni let moramo poročati, zato ga bo dotični tudi moral opisati in poslati na agencijo. Ja res je žal sem še vedno edini, ki kaj objavlja na spletni strani, zato pozivam vse, da mi pri tem pomagajo. Kot si lahko videl sploh ni težko.

Re: Varnost letenja

OdgovorObjavljeno: Pe Mar 15, 2019 2:02 pm
Napisal/-a MihaKos
Agencija za civilno letalstvo - CAA je 8.3.2019 (kot odziv na nesrečo lani v Bovcu) izdala "Varnostno okrožnico za izvajanje aerovleka" - koristno in potrebno branje:
https://www.caa.si/upload/editor/file/f ... 0409a6.PDF

Fatal: Not able to open ./cache/data_global.php